Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode waarbij psychosociale klachten en psychiatrische stoornissen via bewegen en lichamelijkheid behandeld worden. Psychomotorische therapie kan u helpen om inzicht te krijgen in uw gedachten, gevoelens en gedrag. Het is een ervaringsgerichte therapie, gericht op het herkennen van lichaamssignalen, gedragspatronen en het ontwikkelen van een realistische lichaams/zelfbeeld. Door te doen, te ervaren en door ervaringen te verduidelijken, krijg je middelen in handen om problemen aan te pakken,  klachten te verminderen of deze beter te hanteren.

Psychomotorische therapie en fysiotherapie

Binnen de werkwijze van Coenen fysiotherapie is er aandacht voor de gehele mens. Veel lichamelijke problemen en klachten beïnvloeden het dagelijks leven en daardoor de persoon als geheel.

Zo kan een lichamelijke klacht invloed hebben op uw:

 • Gevoelens/ emoties

Bijvoorbeeld: verdriet, onzekerheid/ angst, negatieve stemming, boos, prikkelbaar, kort lontje, spijt etc.

 • Gedachten

Bijvoorbeeld: negatieve gedachten zoals ”het zal nooit meer beter worden’ of ‘anderen zullen wel denken dat ik mij aanstel’.

 • Gedrag en sociaal contact

Bijvoorbeeld: minder bewegen/ sporten, meer thuis blijven, minder contact met vrienden/ familie, meer ruzie.
Als een klacht langer duurt of erg veel invloed heeft op uw dagelijks leven, heeft het vaak meer invloed op de persoon als geheel. Bijvoorbeeld bij het hebben van veel of langdurige pijn,  chronische vermoeidheid, Niet -Aangeboren Hersenletsel (NAH), een progressieve ziekte of rugklachten.

 

Maar uw dagelijkse leven, gedachten, gevoelens en gedrag hebben ook invloed op uw lichaam en lichamelijke klacht.  Zo kan het doen van te veel of te weinig activiteiten zorgen voor meer pijn en vermoeidheid. Maar ook uw manier van omgaan de lichamelijke klacht of stressvolle situaties kan zorgen dat een klacht verergerd of juist minder wordt.

Wat een lichamelijke klacht kan veroorzaken of verergeren:

 • Dagelijks leven
  Bijvoorbeeld: het hebben van te veel of te weinig activiteiten/ beweging, een drukke baan, veel verantwoordelijkheid.
 • Gevoelens/ emoties
  Bijvoorbeeld: verdriet, neerslachtigheid, stress/ spanning, frustratie, angst, onzekerheid.
 • Gedachten
  Bijvoorbeeld: Piekeren en u veel zorgen maken, gedachten zoals: ‘Ik kan er toch niks aan doen’ ‘ Ik moet nog..’  ‘wat nou als…’.
 • Gedrag en sociaal contact
  Bijvoorbeeld uw manier van omgaan met problemen en stress, moeite met het bewaken van uw grenzen, moeite om rust te nemen of hulp te accepteren.

 

Lichaamsgericht
Een psychomotorisch therapeut richt zich speciaal op wat uw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, lichaamssignalen, ademhaling en lichaamsbeleving. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken en lichaamsbewustzijnsoefeningen.

 

Bewegingsgericht
Aan de hand van sport, spel- en andere bewegingssituaties kunt u met behulp van een psychomotorisch therapeut inzicht krijgen in uw gedachten, gevoelens en handelingen. Daarnaast biedt de psychomotorische therapie een veilige plek om met nieuw en ander gedrag te experimenteren.

 

Doelgroep
Een psychomotorisch therapeut kan u bijvoorbeeld helpen bij klachten zoals:

 • Stress- en spanningsklachten (o.a. burn-out)
 • Lichamelijke klachten die niet (geheel) medisch te verklaren zijn
 • Een negatieve lichaamsbeleving
 • Moeite met het omgaan of accepteren van emoties
 • Stemmingsproblemen (o.a. depressiviteit)
 • Een negatief zelfbeeld/onzekerheid (o.a. assertiviteit)
 • Moeite met het controleren van boosheid (o.a. agressiviteit)
 • Eetproblemen (eetbuien, anorexia, boulimia)
 • (Faal)angstklachten
 • Moeite om grenzen te herkennen, aan te geven en te bewaken

 

Kinderen en jongeren:

Psychomotorische therapie kan ook worden ingezet bij psychische en sociale problemen van kinderen en  jongeren. De ervaringsgerichte werkvormen van de psychomotorische therapie sluiten goed aan bij de manier waarop kinderen en jongeren leren, en waaraan ze ook plezier beleven. Psychomotorische therapie maakt namelijk gebruik van speelse en uitdagende bewegingsactiviteiten. Ook maakt de psychomotorische therapie gebruik van oefeningen waarin kinderen beter leren naar hun lichaamssignalen te luisteren.  Waar nodig helpt de therapeut hen stil te staan bij wat ze tijdens de activiteiten voelen en denken.

PMT kan in groepen of individueel aangeboden worden.

 

Aan de hand van een hulpvraag, intake en eventuele vragenlijsten en observaties wordt samen met u doelen opgesteld en een behandelplan gemaakt. Er wordt van u een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderingsproces.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, bel 040-2076620.