Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelmethode waarbij psychosociale of psychosomatische klachten via bewegen en lichamelijkheid behandeld worden.
Het is een ervaringsgerichte therapie, gericht op het herkennen van lichaamssignalen, gedragspatronen en het ontwikkelen van een realistische lichaams/zelfbeeld. Door te doen, te ervaren en door ervaringen te verduidelijken, krijg je middelen in handen om problemen aan te pakken,  klachten te verminderen of deze beter te hanteren.

Lichaamsgericht
Een psychomotorisch therapeut richt zich speciaal op wat uw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, lichaamssignalen, ademhaling en lichaamsbeleving. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken en lichaamsbewustzijnsoefeningen.

Bewegingsgericht
Aan de hand van sport, spel- en andere bewegingssituaties kunt u met behulp van een psychomotorisch therapeut inzicht krijgen in uw gedachten, gevoelens en handelingen. Daarnaast biedt de psychomotorische therapie een veilige plek om met nieuw en ander gedrag te experimenteren.

Psychomotorische therapie en fysiotherapie:
Binnen de werkwijze van Coenen fysiotherapie is er aandacht voor de gehele mens. Veel lichamelijke problemen en klachten beïnvloeden het dagelijks leven en daardoor de persoon als geheel.
Anderzijds kan uw dagelijks leven, gedachten, gevoelens en gedrag ook invloed hebben op uw lichaam en lichamelijke klacht. Zo kan het doen van te veel of te weinig activiteiten zorgen voor meer pijn en vermoeidheid. Maar ook uw manier van omgaan met de lichamelijke klacht of stressvolle situatie kan zorgen dat een klacht verergerd of juist minder wordt. Als een klacht lang duurt of erg veel invloed heeft op uw dagelijks leven, heeft het vaak meer invloed op de persoon als geheel. Bijvoorbeeld bij het hebben van veel of langdurige pijn, chronische vermoeidheid, Niet -Aangeboren Hersenletsel (NAH), een progressieve ziekte of rugklachten.

Psychomotorische therapie en psychosociale problematiek:
Een psychomotorische therapeut kan u helpen bij diverse klachten, zoals stress –en spanningsklachten, stemmingsproblemen, emotieregulatie, agressieregulatie of assertiviteit.
Voor meer informatie over psychomotorische therapie bij kinderen, jongeren of volwassenen kijk op www.beweegmij.nl